timberland shoes uggs kopen timberland femme moncler veste moncler veste homme canada goose outlet veste barbour timberland chaussure timberland homme parajumpers pas cher canada goose montreal doudoune canada goose femme moncler homme canada goose prix
chaquetas moncler moncler mujer barbour mujer louis vuitton madrid gafas de sol ray ban baratas abercrombie barcelona bolsos michael kors gafas de sol oakley baratas barbour hombre botas ugg rebajas oakley frogskins cinturones louis vuitton woolrich madrid moncler barcelona oakley frogskins baratas parajumpers madrid polo lacoste ghd baratas air max 90 blancas zapatos mbt nike huarache blancas
Pares esportius, la diferència entre ser important i ser únic
UNA WEB
A+ A A-

Pares esportius, la diferència entre ser important i ser únic

  • Gerard Artigas
  • 09 Set 2013
Pares esportius, la diferència entre ser important i ser únic Foto: fcf.cat

Molt sovint ens sentim orgullosos d'aquell jugador/a que hem entrenat durant algunes temporades i que assoleix jugar a Primera Divisió, ser convocat amb la seva selecció, aconsegueix un títol important o simplement aconsegueix ser professional. Som conscients que formem part d'aquest èxit, que hem sigut importants en aconseguir aquesta meta i ens involucrem com si fos el nostre propi èxit.

 

L'orgull, l'autoestima, la empatia i la complicitat són sentiments inherents a l'espècie humana i floreixen constantment sense poder controlar-los en moltes ocasions. Hem compartit entrenaments i competicions, victòries i derrotes i riures i llàgrimes amb aquest jugador/a i això ens fa considerar els "pares esportius" d'aquesta persona.

 

Penso que aquestes sensacions són inevitables i al mateix moment són agradables i positives, sempre i quan tinguem en compte la perspectiva de tota la carrera esportiva del jugador/a. Què vull dir amb això? Que cometem un gravíssim error si ens considerem els únics responsables dels èxits de l'atleta.

 

Entre els pedagogs, filòsofs i psicòlegs s'acostuma a dir que la persona és el resultat de la suma de totes les seves experiències, que l'aprenentatge és el llista de coneixements adquirits a tots els àmbits de la vida i això significa que la consecució de les metes i objectius és impossible que s'assoleixi des d'una sola font d'informació i de formació.

 

El jugador/a arriba a ser el que és gràcies a tots, absolutament tots els seus entrenadors, professors i experiències lúdic-espoprtives. Cada sensació viscuda, cada aprenentatge adquirit, cada error, cada encert s'apoderen a nivell cognitiu i motriu, formant poc a poc el que en un futur serà aquell jugador/a campió del món o màxim golejador de primera. Les experiències no ensenyen si no es reflexionen, cada reflexió induïda per diferents punts de vista és el que dóna origen de l'evolució.

 

És evident que hi ha entrenadors que ens marquen més durant la nostra vida esportiva, alguns ens han ensenyat millor o ens han ajudat en major mesura a arribar on hem arribat. Segurament la seva forma de ser, la seva comunicació, els seus exercicis, les seves reflexions ens han marcat molt més que els altres i per aquest motiu considerem que ens han potenciat més les nostres capacitats i habilitats. Això queda clar, claríssim, però no hem de confondre ser important amb ser l'únic.

 

Prou ja de creure'ns els únics responsables del que aconsegueix un jugador/a. Obriu la ment, considereu i respecteu la tasca desenvolupada per tots els professionals que han format al jugador/a, des del mestre o professor d'Educació Física que l'ha ajudat a desenvolupar la seva motricitat i coordinació, passant pels entrenadors de base que han contribuït a superar i adquirir els gests tècnics fins arribar a l'entrenador o entrenadors que l'han fonamentat de tàctica i estratègia.

 

No pretenc donar cap lliçó a ningú, només fer una petita reflexió sobre els nostres egos com entrenadors, i considerar-nos com un dels molts pares esportiu que té i tindrà l'esportista.

 

 

Gerard Artigas Torrent

@Gerard_Artigas

www.gerardartigas.blogspot.com

 

Cercador

CATSALA, la web de TOT el futbol sala català

T A C T I C .cat